Thomas Ainsworthpark

Eendenpark

Het Thomas Ainsworthpark is een klein park gelegen langs de Pathmossingel in de wijk Pathmos. Oorspronkelijk had het park een vijver, deze werd eind jaren ’60 gedempt. Door deze vijver is het Ainsworthpark in de volksmond met name nog bekend als ‘het eendenpark’. Het Ainsworthpark wordt geherstructureerd als onderdeel van het grotere herstructureringsplan van de wijk Pathmos.

Thomas Ainsworth

Thomas Ainsworth, Engelsman van geboorte en veelzijdig technicus met een grote ervaring in de katoen-nijverheid, was sedert 1831 geregeld in Twente werkzaam. Hij werkte o.a. bij Driessen in Aalten, Hofkes in Almelo en de Maere in Hengelo. Toen de Maere in de zomer van 1832 bezoek kreeg van de directeur van der Ned. Handel-Mij., Willem de Clerq, kwam deze ook in contact met Thomas Ainsworth, die voor de Maere een inrichting voor het bleken en kalanderen gereed maakte.

Dit bezoek is een aansporing geweest een poging te wagen de calicots voor Nederlands-Indië op een goedkope wijze en in voldoende hoeveelheden in Twente te produceren. Daarvoor was het noodzakelijk, de wevers om te scholen op de nieuwe techniek, n.l. het gebruik van de snelspoel in plaats van de met de hand doorgeworpen ‘smietspoel’ hetgeen in menig opzicht een belangrijke verbetering betekende.
Klik op bovenstaande afbeelding om een 3D impressie te krijgen van het park

3D Impressie

/wp-content/uploads/2014/08/ainsworth.mov

Mocht er niets verschijnen dan heeft u waarschijnlijk de Quicktime plugin niet geinstalleerd. Klik hier Quicktime te downloaden.

Parkinformatie

Bezoekadres
Pathmossingel, Enschede

Openingstijden
Het park is 24 uur per dag opengesteld

Bijzonderheden
In het park dienen de honden aangelijnd te zijn

Beheer
Het beheer van het park wordt uitgevoerd door de Gemeente Enschede

 

Foto's

Login

Lost your password?